Är det bara jag som älskar pesto? Till..nästan allt?
Jag hade en förrätt planerad och skulle göra pesto. Vanlig pesto innehåller ost och jag ville göra egen, hemmagjord pesto utan ost och utan tillsatser. Jag hade för lite basilika och för lite ork att ta mig till affären så kom jag på det: rödbetsblasten!
Biodynamiskt och ekologiskt odlade grönsaker är givetvis bäst då de både innehåller mindre nitrat, och förstås inga kemiska bekämpningsmedel.
Rödbetsblast är nyttigt och riktigt gott. Så en härlig pesto på rödbetsblast är inte bara fin i färgen utan riktigt god också.
Om man tittar i kylen och upptäcker att man inte har rödbetsblast utan morotsblast så går det precis lika bra!
Here it goes:
Blasten från rödbeta (bladen, inte de tjocka, röda stjälkarna)
1-2 dl mixade cashewnötter (eller solrosfrön om man är nötkänslig)
1 msk olivolja (eko, extra virgin)
1 liten vitlöksklyfta (eller en halv om man inte vill ha mycket vitlökssmak)
örtsalt
svartpeppar
Basilika (valbart)
Gör såhär:
1. Mixa cashewnötterna i kaffekvarn eller matberedare (om du tar solrosfrön, rosta dem lite för extra smak)
2. Släng i blasten och basilikan i matberedaren tillsammans med hälften av de mixade nötterna
3. Ha i resten av ingredienserna
4. Kör i matberedaren till en grynig pesto.
5. Smaka av, korrigera
6. Njut!
Det är verkligen så simpelt det kan bli.
Så, varför rödbetsblast?
Rödbetsblast påminner mycket om mangold både i smak och utseende. Rödbetsblast innehåller bland annat mer kalcium och magnesium än spenat.
Peston använde jag sedan till att fylla tomater med och det var förrätten jag hade planerat.
Mycket snyggt med gula tomater och rödbetspeston. Färger! Älska färger!